Is het veilig om een ​​infraroodstraler ‘s nachts aan te laten staan?

een ​​infraroodstraler ‘s nachts aan te laten staan

Het warme en knusse gevoel van een goed verwarmd huis is voor veel mensen een uitnodigend vooruitzicht nu de herfstkou begint. Er zijn echter zorgen over het ‘s nachts aan laten staan ​​van de verwarming, wat gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid. Om het risico te verkleinen is een infraroodverwarming een veiliger alternatief dat werkt op natuurlijke mechanismen om warmte te leveren aan specifieke gebieden en mensen.

infrarood verwarming

Infraroodwarmte levert een vorm van straling die vergelijkbaar is met zonlicht en het is deze straling die ons lichaam zowel absorbeert als uitstraalt. Het is de reden dat we de zon op onze huid kunnen voelen, zelfs nadat deze onder is gegaan, of waarom uw tuinmeubelen zo lekker warm aanvoelen als u na een lange dag in de zon met een drankje gaat zitten.

Elektrische infraroodverwarmers werken door een gloeidraad op te warmen, die is gemaakt van metaallegeringen op lage temperatuur. Het meest voorkomende filament is wolfraamdraad, opgerold om meer oppervlak te verkrijgen, maar er zijn alternatieven voor lage temperaturen, waaronder koolstof en materialen gemaakt van ijzer, chroom en aluminium (FeCrAl).

Is het veilig om een ​​infraroodstraler ‘s nachts aan te laten staan?

Wanneer de gloeidraad heet genoeg wordt om te gloeien, komt er infraroodstraling vrij, die door de spiegels in de verwarming wordt gereflecteerd en naar de kamer wordt gericht. De stralen worden vervolgens geabsorbeerd door de objecten in de kamer, die opwarmen en zelf infrarood uitzenden. De verwarming heeft ook een koelsysteem om oververhitting te voorkomen, en de reflectoren zijn ontworpen voor maximale efficiëntie om de hoeveelheid geproduceerde stralingswarmte te maximaliseren.

Zoals bij elke ruimteverwarmer wordt het afgeraden om een ​​infraroodverwarmer een nacht aan te laten staan. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant en de elementaire veiligheidsmaatregelen op te volgen, zoals het plaatsen van de verwarming in de buurt van brandbare voorwerpen of het onbeheerd achterlaten ervan tijdens gebruik.

Naast de voor de hand liggende veiligheidsvoordelen van het gebruik van een infraroodstraler, kan het energie en geld besparen in vergelijking met conventionele centrale verwarmingssystemen. Infraroodstralers zijn efficiënt omdat ze de objecten in de kamer verwarmen en niet de lucht. Er is dus geen energieverlies door stijgende en dalende luchttemperaturen. Dit kan ook helpen om de opbouw van condensatie, die vocht en schimmel in huis kan veroorzaken, te verminderen.

Als extra bonus zijn infraroodstralers eenvoudig te installeren. Ze vereisen niet het sanitair- en gasleidingwerk dat bij traditionele verwarmingssystemen hoort, dus ze kunnen aan de muur of het plafond worden gemonteerd. Indien gewenst kunnen ze ook worden gebruikt in combinatie met bestaande radiatoren. Er zijn geen complexe ventilatiesystemen nodig die bij andere soorten ruimteverwarmers wel nodig zijn, wat kan leiden tot extra kosten en verstoring van de woning. Ze zijn ook zeer onderhoudsarm, er hoeven geen uitlaten te worden schoongemaakt of filters te worden vervangen, en ze produceren geen stof of verontreinigende stoffen, waardoor ze ideaal zijn voor huizen met kinderen of huisdieren. Ze voldoen ook aan de richtlijn inzake de beperking van gevaarlijke stoffen en zorgen ervoor dat ze geen schadelijke stoffen zoals kwik of cadmium bevatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *